wtorek, 17 grudnia 2013

Ciasto z rabarbarem


Ciasto z rabarbarem

   Składniki:
  • 1/2 kg mąki
  • 6 żółtek
  • 3/4 kostki margaryny 
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej

Ciasto zagnieść. 2/3 ciasta wyłożyć na blachę, resztę do lodówki (zamrażalnika, jeśli chcemy skrócić czas schłodzenia ciasta).
Na ciasto położyć rabarbar, a na wierzch ubite białka z 1 szkl. cukru. Następnie zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta. Piec w temp. 170°C przez około 50-60 minut.

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Zamiast rabarbaru można użyć innych owoców, np. wiśni.

Justyna

1 komentarz:

  1. Ach, rabarbar... Trochę jeszcze na takie ciasto w mojej kuchni poczekam...

    OdpowiedzUsuń