środa, 14 sierpnia 2013

Ogórki po żydowsku

Witajcie,
Dzisiaj kolejny przepis na przetwory zimowe - jeden z moich ulubionych. Mam nadzieję, że Wam też posmakuje ;)

Składniki:
2 kg ogórków
Seler - nać i korzeń
Pietruszka - nać i korzeń
2 marchewki
Cebula
Koper
Ziele angielskie, gorczyca

Zalewa:
1/2 szkl. octu
3/4 szklanki cukru
łyżka soli

Przygotowanie:
Składniki zalewy zagotować z 2,5 szklanki wody. Ogórki umyć, pokroić wzdłuż. Pozostałe warzywa obrać i pokroić w plastry. Nać grubo posiekać. Do słoików włożyć warzywa, koper i przyprawy. Pokrojone ogórki układać pionowo w słoikach, na wierzchu położyć nać pietruszki i nać selera. Zalać zalewą. Zagotować 3 minuty.



Smacznego,
Justyna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz